Zsírban sült tészták
Szalagos fánk
Hozzávalók:
300 ml tej, 30 g élesztő, 1 ek. porcukor, 50 g vaj,
2 tojássárgája, 50 ml rum, só, 500 g liszt, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos átszitált
liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk.
Másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán
ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és langyos helyen
letakarva még 30 percig kelesztjük. A deszkán egy mélyedést
nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része
kerüljön. Bő, forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk.
Megfordítás után nem kell már letakarni. Sütőrácsra
szedjük, lecsepegtetjük az olajat, majd tálra rakjuk, és
megszórjuk porcukorral. Házi gyümölcslekvárral tálaljuk.
Forgácsfánk
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 1 dl tejföl, 3 tojás
sárgája, csipet só, 1/2 dl rum, nyújtáshoz liszt, sütéshez
olaj
tálaláshoz 20 dkg sárgabaracklekvár és vaníliás porcukor
Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, a többi
hozzávalóval és a rum egy részével rugalmas tésztává
gyúrjuk. Hűvös helyen, letakarva pihentetjük. A pihentetett
tésztát belisztezett deszkán kb. 2 mm vastagra nyújtjuk,
hosszúkás, téglalap alakú csíkokat vágunk belőle, majd
mindegyiknek bevágjuk a közepét, és a rövidebb oldalt a
résen átbújtatva masnivá alakítjuk. Bőséges, forró
olajban aranysárgára sütjük. Sok-sok vaníliás porcukorral
meghintjük, és rumos baracklekvárt kínálunk mellé.
Alma bundában
5 dl langyos tejbe 1 ek cukrot teszünk, és 2
dkg élesztőt morzsolunk. Adunk hozzá egy tojást, kevés sót
és annyi lisztet, hogy jó sűrű palacsintatészta legyen.
Kétszeresére kelesztjük. A meghámozott almák magházát
eltávolítjuk, és karikákra vágjuk. Az almaszeleteket a
tésztába mártjuk, forró zsírban vagy olajban mindkét
oldalát megsütjük, és fahéjas cukorral meghintjük.
Tartalmas leves után jó ebédétel.
Csehfánk (tarkedli)
Hozzávalók: 30 dkg réteslist,
3 dl tej, 3 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2-3 tojás, csipetnyi só;
a sütéshez olaj; a tálaláshoz porcukor és barackíz
Az élesztőt a cukorral ízesített egy deci tejben
megkelesztjük, majd a liszttel, a tojások sárgájával, a
maradék tejjel és csipetnyi sóval összedolgozzuk. Langyos
helyen megkelesztjük, majd óvatosan, nehogy összetörjön,
hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. A
tülörtojássütő mélyedéseiben egy-egy kiskanálnyi olajat
forrósítunk, és kis merőkanálnyi tésztával mindegyiket
félig megtöltjük. Ha az alsó felük pirosra sült, óvatosan
megfordítjuk és a másik felüket is megsütjük. Alaposan
lecsepegtetve, porcukorral meghintve, forró barackíz
kíséretében tálaljuk.
Túrófánk
Hozzávalók:
70 dkg túró, 3 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, porcukor,
1 citrom, 20 dkg liszt, 30 dkg friss vagy mirelit eper, fél
üveg jobb fajta, nem túl édes eperdzsem (Enciék franciát
szoktak venni.), mentalevél
Egy nagy keverőtálban villával összetörjük a túrót,
hozzáadjuk a 3 egész tojást, a lisztet, a kristálycukrot és
a vaníliás cukrot. Egy citrom héját belereszelünk a
tésztába, jól összekeverjük.
Evőkanállal fánkokat szaggatunk a tésztából, amit forró
olajban kisütünk. A friss epret és az eperlekvárt jól
összekeverjük, a kész túrófánkokat ezzel tálaljuk.
Mentalevéllel díszítjük.
Zsírban sült pufók (gyors ebédsütemény)
Elkészítés:
40 deka lisztet összekeverünk 15 deka zsírral, 1 1/2 deci
tejfellel, 1 csomag Váncza-sütőporral és kevés sóval. 1
órai pihentetés után félujjnyi vastagra nyújtjuk és
csipkés kör alakú vágóval kiszúrjuk. Forró zsírban
kisütjük. Sütés után közepükön félig bevágjuk és
barackízzel töltjük. Felszolgáláskor 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral
kevert porcukorral bőven hintjük. Igen kedvelt zsúrsütemény
is.
Rózsafánk
Hozzávalók kb. 35 db-hoz:
40 dkg liszt + a nyújtáshoz, 3 tojás, 1 tasak sütőpor, 15
dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál tejföl
A sütéshez: bőven olaj. A tálaláshoz: Porcukor, tetszőleges
lekvár
Előkészítés: A lisztet alaposan összegyúrjuk a tojással, a
sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet
sóval, a tejföllel.
Elkészítés: A tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm
vékonyra kinyújtjuk, és a körszaggatóval kiszúrjuk. A
köröket a szélektől többször sugarasan bevagdossuk, majd 4
darabot egymásra téve a közepét ujjunkkal összenyomjuk.
Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük, 3-5 perc alatt.
Szalvétán leitatjuk a felesleges zsiradékot, megszórjuk
porcukorral, és lekvárral tálaljuk.
Stefánia fánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 db tojás, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 25 dkg
darált dió
Valamint:olvasztott csokoládé, porcukor
Elkészítés: Minden hozzávalót összekeverünk,
összegyúrunk. Dió nagyságú gombócokat formálunk, lisztben
megforgatjuk, fánkformába tesszük és kisütjük. Még melegen
kiütjük a formából, porcukorban megforgatjuk, a közepébe
csokit csöppentünk.
Farsangi fánk II.
Hozzávalók kb. 34 db fánkhoz:
56 dkg liszt, 4 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 8 dkg
vaj, 8 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum, a sütéshez: , olaj,
az ízesítéshez: vaníliás cukor, baracklekvár
Elkészítés: Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az
élesztővel kovászt készítünk. Közben a porcukrot és a
tojássárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű, habszerű
massza legyen. Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos
liszthez, hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert cukrot,
kevés rummal ízesítjük, és annyi langyos tejet keverünk
hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk.
Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra
felolvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, mindaddig, amíg
felveszi magába. A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos
lesz és az edény falától elválik. Ügyeljünk arra, hogy se
túl kemény, se túl lágy ne legyen. Ezután a tetejét
meglisztezzük, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen
kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé
összedolgozzuk, és kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott
tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a
fánkokat. Liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával
letakarva még egyszer megkelesztjük őket. Ezután minden fánk
közepét kissé benyomjuk, hogy középen is jól átsüljön.
Egy lábasban bő zsiradékot hevítünk, majd fedő alatt
kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánkok oldala szalagos.
Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk
hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük
Kávé- és
vaníliakrémmel töltött fánk
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
1 dl víz, 1 dl olaj, 1/2 tasak vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 3
tojás
A krémhez:
4 tojás (kettéválasztva), 8 dkg liszt, 12 dkg cukor
4,5 dl tej, 2 teáskanál instant kávé, 1 tasak vaníliás
cukor
A tálaláshoz:
Porcukor, reszelt csokoládé
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt
220 ?C-fokra (gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vizet, az olajat, egy csipet sót és a
vaníliás cukrot lábasba öntjük, és amikor forrni kezd,
beleszórjuk a lisztet. Kis lángon, fakanállal 1 percig
kevergetjük. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd
egyenként belekeverjük, és jól eldolgozzuk a tojásokat. A
masszát habzsákba szedjük. A tepsire diónyi nagyságú
tésztát nyomunk, abból kiindulva 2-3 cm-es egyenest, majd
ismét diónyit nyomunk zsákból (úgy néz ki, mint egy
macskanyelv). Addig ismételjük, amíg a massza elfogy.
Megspricceljük kétszer vizes kézzel, és a 220 C-fokra
előmelegített sütőben 5 percig, majd a hőt 200 ?C-fokra (gázsütő
3. fokozat) csökkentve még 15 percig sütjük. Legalább 10
percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert tönkremegy a
fánk. Amikor szép szalmaszínű és nagyon kemény a tészta,
kivesszük, kihűtjük. A tetejüket levágjuk. A krémekhez a
tojássárgáját, a liszttel, a cukorral habosra keverjük.
Felengedjük a tejjel, és folyamatos keverés mellett keményre
főzzük, amíg elválik a lábas aljától. A tűzről levéve
két részre osztjuk a krémet, egyik felébe belekeverjük a
porkávét, a másikba pedig a vaníliás cukrot. A 2-2
tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán
belekeverjük a krémekbe. A krémeket habzsákba szedjük,
megöltjük a fánkokat, visszatesszük a tetejüket, porcukorral
és reszelt csokoládéval megszórjuk.
Bundás rizsgombóc
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg rizs, 8 dkg porcukor, 2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa
A bundázáshoz:
10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez,
lekvár a tálaláshoz
Előkészítés: A rizst megmossuk, leszűrjük, majd dupla
mennyiségű vízben, csipet sóval, felforraljuk. Lassú tűzön,
lefedve, kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Kihűtjük.
Elkészítés: A rizshez adjuk a tojást, a cukrot, és jól
összekeverjük. Ha a massza túl híg lenne, zsemlemorzsát
keverünk bele, hogy formázható legyen. Negyed óráig állni
hagyjuk. A rizsmasszából vizes kézzel kb. 5 cm átmérőjű
gombócokat formálunk, ezeket a lisztben, a tojásban és a
zsemlemorzsában megforgatjuk, azaz bundázzuk. Bő olajat
forrósítunk, majd 3-4 perc alatt szép arany barnára sütjük
benne a gombócokat. Papírszalvétára szedjük, hogy a
felesleges zsiradékot leitassuk róla. Ízlés szerinti
lekvárral kínáljuk.
Piaci krumplis lángos
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg főtt, tört főtt burgonya, 1,5
dkg élesztő, 2 dl tej, cukor, só, olaj) A többször
átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. A
tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd
fel
az élesztot. A héjában fott, hámozott, áttört burgonyát
dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztovel, s a
maradék tejet is hozzáadva - sok levegot beledolgozva - dagaszd
sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre)
, takard le, s hagyd megkelni. Ha két-háromszorosára nott,
nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi)
darabokra. Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd
még 10-20 percig kelni. Végül a lángosokat húzogasd laposra,
s bo, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.
Felfuttatás Az élesztot, mielott a liszthez adnánk,
rendszerint tejben felfuttatjuk. (Ehhez az elérheto legnyersebb
tejet használjuk, mert a tartós, féltartós változatok,
illetve a forralt tej sok kudarcot okozhatnak.) 1-1,5 dl langyos
(nem forró!) tejben elkeverünk egy kávéskanálnyi cukrot,
beleszitálunk egy kanál lisztet és - a leheto legkisebb
darabokban - belemorzsoljuk az élesztot. Az edényt lefedjük
és huzatmentes, langyos helyre tesszük. Az éleszto akkor
"fut", ha a tej tetején megjelenik a barnás hab.
Ilyenkor beleszitálunk még 2-3 evokanál lisztet és
szétnyomjuk az esetleges élesztodarabokat, majd 5-10 perc
újabb pihentetés után felhasználhatjuk a tésztához. (Ha az
éleszto fél órán belül sem mozdul, akkor nem érdemes
kísérletezni vele.)
A kelt tészta gondozása A megfuttatott élesztot elomelegített
(legalább szobahomérsékletu, langyos) liszthez adjuk, s tejet,
lisztet sem keverünk hidegen a tésztához. A kelt tészta
általában utálja a hideget és a huzatot, azért amikor a
simára kidolgozás után kelesztjük, mindig meleg (de nem
forró!) helyre tesszük és lefedjük legalább egy
konyharuhával. (Menet közben is ellenorizhetjük, hogy a
tészta kel-e: ha a körmünkkel megkarcoljuk és a bemélyedés
kis ido múlva eltunik, akkor jó úton vagyunk. Egyébként a
lágy tészta gyorsabban, a kemény lassabban kel.) A
kelesztésre kilisztezett, tágas edényt használunk, hiszen egy
szokványos tészta 2-3 óra alatt eredeti térfogatának bo
másfélszeresére is megno. Ha a kelesztett tésztát a sütés
elott még megmunkáljuk (azaz daraboljuk, fonjuk, hajtogatjuk),
akkor összeesik, ezért - immár végleges formájában - újra
keleszteni kell, mielott a sütobe tesszük. (Ekkor még mindig
érzékeny a huzatra, így a sütés elso idoszakában kerülendo
a süto nyitogatása.)
Káposztás lángos
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2
közepes nagyságú főtt burgonya, 50 dkg reszelt
fehérkáposzta, 3 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál cukor,
törött bors, só
Elkészítés:
A reszelt káposztát felhevített olajon megforgatjuk, sóval,
törött borssal ízesítjük, és megpirítjuk. A végén
beleteszünk 1 mokkáskanál cukrot, hogy a színe kicsit
sötétebb legyen. Félretesszük, és elkészítjük a lángos
tésztáját. A burgonyát héjában, enyhén sós vízben
megfőzzük, és a héját leszedve krumplinyomón áttörjük.
Az élesztőt fél deci tejben megfuttatjuk, és összedolgozzuk
a liszttel, az áttört főtt burgonyával, a pirított
káposztával, a tojás sárgájával, sóval, és annyi langyos
tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót
formálunk belőle, és kilisztezett tálba tesszük. A tetejét
megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarva,
langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezt
követően lisztezett deszkán félujjnyi vékonyra kinyújtjuk,
és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Széthúzzuk, hogy a
tészta vékonyabbá váljon. Letakarva újabb 15 percig
pihentetjük, majd bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
Papírtörlőre téve felitatjuk róla a felesleges olajat, és
melegen fogyasztjuk. Teával kínálva finom vacsora.
190 kcal/lángos (10 lángos esetén)(789 kJ)
Kapros lángos
A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, meghintjuk
finomra vágott zöldkaporral, a tésztát egymásra hajtjuk,
ezutan nyújtjuk vékonyra vizes kézzel, és azonnal sütjük.
Túrós lángos
A kapros lángoshoz hasonlóan a tészta közepébe diónyi
kapros juhtúrót teszünk. Ezt kissé vastagabbra nyújtjuk.
Tojásos lángos
3-4 kemény tojást nagyon apróra összevagdalunk, és kevés
vajjal, egy csomag vágott metélő hagymával meg pár kanálka
tejföllel keverjük el. A tészta közepére diónyi halmot
rakunk belőle, majd a tészta széleit ráhajtva, nyújtófával
újra kinyújtjuk.
Sonkás lángos
Tejföllel kevert őrölt sonkával, vagy főtt füstölt
tarjával töltjük meg a lángosokat.
Káposztás lángos
Zsiradékban káposztát pirítunk, akár a káposztás kockához,
törött borssal erősen ízesítjük, és ezzel töltjük a
lángosokat.